3 feb. 2010

Cum să obţii independenţa financiară

Banii sunt un subiect emoţional şi cea mai mare parte dintre noi avem sentimente ambivalente faţă de ei.

Pe de o parte, dorim securitatea şi confortul aduse de ei, pe de alta, ne temem că succesul financiar va vicia, într-un anumit fel, morala. Cu siguranţă, televiziunea şi filmele au rolul lor în caracterizarea oamenilor bogaţi ca intriganţi şi răi. Când ai văzut ultima dată un program în care era prezentat un om bogat ca personaj pozitiv?

În cercurile religioase se poate auzi adesea Biblia prost citată de oameni răuvoitori. În loc de „dragostea pentru bani este rădăcina tuturor relelor”, unii oameni ne spun că „banii sunt rădăcina tuturor relelor”. Majoritatea oamenilor nu cunosc adevărata expresie. Dacă iubeşti doar banii şi urmăreşti belşugul, excluzând celelalte valori sau făcând-o în detrimentul lor, ai pierdut, nu ai câştigat.

Cu toate acestea, să luăm în calcul următoarea întrebare: „Dacă ai putea să te descurci mai bine, ai face-o? Timpul liber pe care-l ai, e posibil să-l utilizezi mai eficient, pentru a-ţi creşte veniturile?”

Cele mai mari satisfacţii, oferite de viaţă, sunt încercate de acei dintre noi care şi-au făcut un obicei din a realiza ce este cel mai bun cu ceea ce au. Faptul că facem mai puţin decât suntem capabili, ne influenţează psihic.

Se pare că noi, oamenii suntem creaturi întreprinzătoare. Suntem provocaţi de tot ce este în jurul nostru. Vedem solul, soarele, ploaia, seminţele şi simţim că ne îndeamnă să le punem la treabă. E ca şi cum viaţa şi natura ar spune: „Ai geniul de a face ceva unic din noi? Suntem materii prime. Ce lucruri splendide poţi crea, în timp ce te afli aici!?”

Tu şi cu mine, creaturi întreprinzătoare, nu avem dreptul să ezităm să ne angajăm pentru productivitate înaltă, pentru folosirea completă a geniului nostru, pentru totala dezvoltare a potenţialului nostru în toate domeniile vieţii, inclusiv cel al creării bogăţiei. Aceasta este esenţa vieţii.

Oamenii educaţi ştiu că nu cantitatea contează. Mult mai important este folosirea la maximum a talentelor cu care ne-a înzestrat Dumnezeu. Aceasta este ceea ce contează cu adevărat.

Acest ultim gând, să facem tot ce putem mai bun cu ceea ce avem, este esenţa unei cărţi deosebite. Ea se numeşte „Cel mai bogat om din Babilon”, scrisă de George Clayson.

Este o carte subţire, care poate fi citită dintr-o respiraţie, dar care cuprinde lucruri fundamentale. Eu o numesc „Cartea care-ţi schimbă viaţa şi te ajută să obţii independenţa financiară” şi ţi-o recomand cu insistenţă.

Nu rata o şansă unică de a face ceva deosebit pentru tine în această viaţă.

Acţiunile şi achiziţiile noastre spun o mulţime de lucruri despre noi. Ele relevă filozofia vieţii noastre, atitudinea, cunoştinţele şi gândurile pe care le avem. Chiar şi caracterul. Pentru că exteriorul reflectă întotdeauna interiorul, ele ne oferă un comentariu continuu asupra abilităţii noastre de a cântări şi a percepe.
Există o vorbă înţeleaptă, care spune: „Dacă vorbeşti aşa de tare, nu pot să aud ce spui”.

Totul este simptomatic. Atât pentru cele bune, cât şi pentru cele rele. Iată de ce este înţelept să nu ignori simptomele. În cazul în care ceva din viaţa ta nu merge aşa cum trebuie, ele acţionează ca un sistem de avertizare, anunţând tuturor celor care vor să asculte că ceva trebuie să se schimbe.

De exemplu, ar trebui să arunci o privire asupra stilului tău de viaţă în legătură cu venitul tău. Dacă cheltuieşti mai mult decât câştigi, s-ar putea să comiţi o sinucidere financiară lentă.

Următoarea ta „jucărie”, cumpărată datorită emoţiilor debordante, ar putea fi o doză de otravă ordinară, servită pe o tavă de argint.

Analizează ce faci cu ceea ce câştigi în prezent. Utilizezi înţelept venitul tău, cheltuind nu mai mult de 70% din el? Sau trăieşti cu câteva sute sau câteva mii de lei pe lună peste ceea ce câştigi? Analizează simptomele înainte de a fi prea târziu.

Mulţi, dintre cei cu care discut despre posibilitatea independenţei financiare, spun aşa: „Dacă aş avea mai mulţi bani, aş avea un plan financiar”. Eu le zic următoarele: „Dacă ai avea un plan financiar, ai avea mai mulţi bani”. Este cel mai important lucru al vieţii. Nu cantitatea contează, ci planul!

Succes - Şi tu poţi fi un învingător!

autor: Valentin DOLGANIUC

Un comentariu: