Corecţiile de la jumătatea drumului
Ce-ţi trece prin minte atunci când te gândeşti la oamenii bătrâni?
Vezi nişte oameni neajutoraţi, care trăiesc din resurse limitate? Într-adevăr, aceasta este condiţia predominantă a majorităţii celor care fac parte din grupul cunoscut sub numele de „persoane de vârsta a treia”.
Nu ar fi minunat dacă am putea schimba această imagine? Eu am dat o nouă definiţie a ceea ce ar trebui să fie bunicii. Rolul major al bunicilor ar trebui să fie acela de a-i învăţa pe nepoţi cum să devină bogaţi, educaţi şi fericiţi „la fel ca noi”.
Bunicii nu ar trebui să spună: „Am muncit toată viaţa şi acum am nevoie de ajutor”. Ei ar trebui să poată spune: „Am muncit toată viaţa şi acum pot fi de ajutor”.
Dacă nu eşti independent, din punct de vedere financiar, până la vârsta de cincizeci de ani, nu înseamnă că trăieşti într-o comunitate nepotrivită. Nu înseamnă că trăieşti într-un timp nepotrivit sau că eşti persoana nepotrivită.
Pur şi simplu, ai un plan financiar nepotrivit.
Şi eşti departe de a fi singur. Cei mai mulţi dintre noi ies de pe orbită.
Atunci când o rachetă este trimisă pe Lună, se ştie că ea va ieşi puţin de pe orbită. Primul set de sisteme de ghidare nu va fi suficient pentru întreaga călătorie. Va fi nevoie de o corecţie la jumătatea drumului.
Tu şi cu mine nu suntem diferiţi. Din când în când, trebuie să facem o corecţie la jumătatea drumului, dacă dorim să devenim independenţi, din punct de vedere financiar.
La urma urmei, nu vrei să fii acel gen de bunic, care serveşte drept model pentru bogăţie şi fericire?
La urma urmei, nu vrei să fii acel gen de bunic, care serveşte drept model pentru bogăţie şi fericire?
Ţine socoteala
Vreau să te întreb ceva vital: „Îţi cunoşti situaţia financiară?” Ştiu că vei răspunde cu următoarea întrebare: „Ce este situaţia financiară?”
Este foarte important să ştii exact cum stai, din punct de vedere financiar, fără a te înşela pe tine însuţi. Numai atunci când ştii unde te afli, poţi avea un plan bun pentru a merge mai departe, către locul în care vrei să ajungi.
Nu este greu să faci acest lucru. Pur şi simplu, pune pe hârtie valoarea bunurilor pe care le deţii (activele) pe o coloană şi tot ceea ce datorezi (pasivele), pe altă coloană. Apoi, scăzând valoarea pasivelor din cea a activelor, vei ajunge la numărul care constituie valoarea netă a finanţelor tale.
Aceasta nu spune cât valorezi ca persoană, dar exprimă valoarea în termeni monetari.
Aceasta nu spune cât valorezi ca persoană, dar exprimă valoarea în termeni monetari.
Nu este important cât de bine arată această valoare. Important este să faci această operaţie matematică.
Atunci când am făcut acest lucru pentru prima oară, am rămas şocat. După atâţia ani de muncă, eram sărac. Cum de s-a întâmplat aceasta? Răspunsul era simplu de tot: „Nu am avut niciodată un plan financiar!”
Chiar dacă eşti în situaţia în care am fost eu, trebuie să-ţi cunoşti situaţia financiară. Nu este cazul să afişezi rezultatele pe un panou public sau să le spui tuturor despre situaţia în care ai ajuns. Dar este incredibil de important să ţii socoteala planului financiar prezent.
Pentru a-ţi cunoaşte situaţia financiară, începe să ţii evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. Ai auzit vreodată expresia: „Nu ştiu unde se duc banii”? Nu trebuie să faci parte dintre cei care o spun. De acum înainte, va trebui să ştii exact unde se duc banii şi de unde provin.
Ştii ce am descoperit eu? Nu este suficient să câştigi bine! Am descoperit că un individ poate câştiga douăzeci de mii de lei pe lună şi poate fi, în acelaşi timp, lefter. Vei întreba mirat: „Cum e posibil să fii lefter, primind lunar douăzeci de mii de lei?” Foarte simplu! Nu trebuie să faci nimic altceva, decât să cheltuieşti douăzeci şi unu de mii de lei. Şi poţi avea încredere în mine că este destul de uşor să cheltuieşti douăzeci şi unu de mii de lei pe lună.
Cel mai elocvent exemplu. Un tip lucra în Republica Moldova şi primea două mii de lei pe lună, pe care-i cheltuia lunar, acum lucrează în Europa şi primeşte douăzeci de mii de lei pe lună, pe care-i cheltuieşte, la fel, lunar! Incredibil, dar adevărat! Şi după cinci-şase ani munciţi peste hotare, omul nostru nu are nici o para chioară.
Eşti dator să stăpâneşti tot ceea ce ai şi ceea ce eşti. Deoarece acolo sunt seminţele lucrurilor importante: bogăţia, fericirea, rezultatele impunătoare, influenţa şi viaţa în stil mare. Bucură-te şi atunci când faci lucruri mai puţin importante.
Viaţa ezită să ofere avere şi responsabilitate cuiva care îşi bate joc de ceea ce câştigă. Asumă-ţi responsabilitatea de a ţine evidenţa finanţelor tale şi vei face un pas important în viaţă. Vei obţine încrederea de a avea o viaţă îmbelşugată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu