Dacă după ce analizezi relaţiile prezente, descoperi că ai câteva „buruieni” în „grădina asocierii”, poţi face câteva lucruri importante.
Mai întâi, te poţi despărţi de acei oameni care îţi afectează bunăstarea. Admit că este un lucru dur, mai ales dacă este vorba de o rudă apropiată. Dar dacă ai pe cineva care se distrează încercând să se pună în calea viselor tale, a scopurilor sau credinţelor tale, scapă de influenţa acestei persoane. Fii atent, s-ar putea ca acest pas să-ţi salveze viaţa.
Bineînţeles că în viaţă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Uneori trebuie să ne petrecem timpul cu oameni nesuferiţi: colegi de serviciu, vecini, rude, etc. În cazurile în care nu te poţi separa cu totul, încearcă să limitezi relaţia respectivă.
Mai există şi alte situaţii în care unele relaţii, aparent plăcute, pot avea un efect negativ asupra vieţii noastre. Dacă petreci două seri pe săptămână bând împreună cu prietenii, viaţa ta ar putea să-şi piardă echilibrul. Consecinţele pentru următorii cinci, zece, douăzeci de ani pot fi devastatoare.
Este uşor să rămâi mediocru. Trebuie doar să te preocupi mai mult timp de lucruri minore, în compania unor mediocrităţi. Oamenii inteligenţi îşi cântăresc acţiunile. Ei ştiu ce este şi ce nu este important. Nu confundă niciodată aceste lucruri.
Desigur, oamenii inteligenţi nu au prieteni ocazionali. Deosebirea constă în faptul că ei nu-şi irosesc timpul cu prietenii minore şi „băieţi de viaţă”.
Este viaţa ta. Nu-ţi petrece timpul cu oricine. Analizează-ţi priorităţile şi valorile, persoanele cu care te asociezi. Timpul pe care-l ai pe Pământ este prea scurt pentru a-l petrece altfel decât în mod înţelept.
Legăturile de prietenie extinse
De la despărţire să trecem la un subiect mai plăcut: legăturile de prietenie extinse. Iată legea fundamentală: petrece mai mult timp cu oamenii potriviţi. Cine sunt aceşti oameni potriviţi? Aceasta depinde de scopurile şi obiectivele tale. Însă, în general, caută acei oameni bogaţi şi culţi, care îşi petrec timpul reflectând la semnificaţia vieţii şi care realizează lucruri mari prin disciplină şi perseverenţă.
Dacă vrei cu adevărat să obţii succesul în viaţă, trebuie să te împrieteneşti cu oameni potriviţi. De fapt, nu este chiar atât de dificil să te împrieteneşti cu oameni de succes. Implică-te, pur şi simplu, în viaţa comunităţii. Analizează priorităţile vieţii tale.
De exemplu, descoperă câţiva oameni de succes care să te ajute la întocmirea unui plan pentru obţinerea succesului. Găseşte câţiva oameni sănătoşi care să te încurajeze să ai un plan nutriţional şi de exerciţii sportive. Găseşte pe cineva care ştie cum să trăiască, pentru a te învăţa secretele unui stil de viaţă recompensat. Şi nu te feri să cultivi prietenia cu aceşti oameni.
Celor mai mulţi dintre oamenii de succes le face plăcere să-şi împărtăşească cunoştinţele cu alţii (probabil că de aceea au, de fapt, succes).
Oamenii de succes îi descoperă pe cei care-i admiră. Ei înţeleg că inspiraţia şi cunoştinţele pot fi câştigate din tipul potrivit de relaţii de prietenie. Nu fac excepţii de la această regulă. Am o asemenea relaţie. O persoană cu care îmi face plăcere să petrec timpul. Este vânător, milionar, îi place să călătorească şi este întreprinzător.
Ce preţ poate pune cineva pe o asemenea prietenie? Nu ştiu, dar pot spune cu încredere că din relaţia noastră mi-am amplificat cunoştinţele, modul de percepere, îndemânarea, spiritul întreprinzător şi stilul de viaţă.
Unde te duci tu pentru a obţine succesul? Vai de omul care are un restaurant favorit, dar nu are un gânditor favorit. Această persoană a avut grijă să-şi hrănească trupul, dar nu mintea şi sufletul.
Astăzi, datorită lui Gutenberg, Marconi şi celorlalţi pioneri din domeniul înregistrării informaţiei, îţi poţi face prieteni peste mări şi peste secole.
Poate că nu poţi întâlni persoana respectivă, dar îi poţi citi operele sau îi poţi asculta vocea înregistrată. Churchill, Aristotel şi Lincoln au murit demult, dar cuvintele lor încă mai pot stârni veneraţie, pot inspira şi instrui.
Prietenia este una dintre cele şapte strategii pentru obţinerea bogăţiei şi fericirii. Smulge „buruienile” influenţei negative din viaţa ta. În schimb, „cultivă” seminţele influenţei constructive. Nu-ţi va veni să crezi ce recoltă vei obţine – doar succese!
Motto: „Facultatea te va ajuta să supravieţuieşti, iar autoeducarea te va face un om de succes.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu