11 mar. 2010

Dă sens vieţii tale

Ziua care îţi schimbă viaţa

În sistemul liberei iniţiative, trebuie să acţionezi pentru a face ca lucrurile să devină realitate. Numai cunoştinţele puse în aplicare contează. Însă nu trebuie să uiţi că există o componentă foarte importantă, care acţionează ca un catalizator. Este vorba de emoţiile noastre.

Emoţiile sunt cele mai puternice forţe aflate în interiorul nostru. Sub puterea emoţiilor, oamenii pot realiza cele mai eroice (la fel ca şi cele mai barbare) acte. Chiar şi civilizaţia poate fi definită ca o canalizare inteligentă a emoţiilor umane. Emoţiile sunt combustibilul, iar mintea este pilotul care propulsează împreună nava progresului civilizat.

Ce emoţii îi determină pe oameni să acţioneze? Există patru emoţii fundamentale. Fiecare în parte sau o combinaţie a câtorva pot declanşa cea mai incredibilă activitate. Ziua, în care permiţi acestor emoţii să-ţi alimenteze dorinţa,este ziua care-ţi va schimba fundamental viaţa.

Nemulţumirea

În mod obişnuit, cuvântul „nemulţumire” nu este asociat cu acţiunea pozitivă. Şi totuşi, canalizată în mod potrivit, nemulţumirea poate schimba viaţa unui om.

Persoana care este nemulţumită poate atinge un punct, când este gata să arunce mănuşa vieţii şi să spună: „M-am săturat!”. Sentimentele productive de nemulţumire apar atunci când cineva spune: „Ajunge”. Punct.

„Tipul” nostru s-a săturat să mai fie un perdant. S-a săturat de mediocritate. S-a săturat de acele sentimente îngrozitoare şi bolnave, cum ar fi teama, durerea şi umilinţa. Îşi vede soţia trecând încă o dată printre rafturile pline de produse ale supermarketului, pentru a cumpăra pâine şi ştie ce are să se întâmple.

Ştie că se va uita la cea puhavă şi atrăgătoare, care costă patru lei, dar va cumpăra o franzelă lipsită de aspect exterior, care nu are nimic folositor, dar care costă trei lei cincizeci de bani. Şi totul pentru a economisi cincizeci de bani. Cincizeci de bani!

„Tipul nostru, care suferă, spune: „M-am săturat să tot îngenunchez în ţărână pentru a căuta bănuţi. Nu vom mai trăi asta niciodată”.

Atenţie! Aceasta ar putea fi ziua care îţi va transforma total viaţa. Numeşte-o cum vrei: ziua în care „m-am săturat”, ziua „nu se va mai întâmpla niciodată”, ziua „ajunge”. Indiferent cum o vei numi, ea este cea mai importantă zi a vieţii tale! Nimic nu se poate compara cu nemulţumirea, care stârneşte curajul, atunci când este vorba despre ceva ce îţi poate schimba viaţa.

Şi dimpotrivă, nu există nimic mai plin de milă decât nemulţumirea lipsită de energie. Cineva spune: „Mi se pare că m-am săturat...” Ce patetic, ce lipsit de caracter. În acest gen de emoţie, nu există suficient combustibil nici pentru a propulsa o corăbioară-jucărie într-o cadă.

Decizia

Cei mai mulţi dintre noi trebuie să fie împinşi la zid pentru a lua decizii. Şi o dată ajunşi în acest punct, trebuie să ne stăpânim emoţiile contradictorii, care apar atunci când trebuie luate deciziile. Am ajuns la o răscruce.

Luarea unor decizii, care îţi schimbă viaţa, se poate compara cu un război civil intern. Armate de emoţii în conflict, fiecare cu propriul arsenal de motive, luptându-se între ele pentru supremaţie. Iar deciziile care rezultă, indiferent că sunt îndrăzneţe sau timide, bine gândite sau impulsive, pot determina acţiunea sai inacţiunea.

Un sfat deosebit: orice ai face, nu te opri la răscrucea aflată pe drumul tău. Decide-te. Este mult mai bine să iei o decizie greşită decât să nu iei niciuna. Fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu harababura emoţională şi să-şi trieze sentimentele.

Stabileşte-ţi scopurile, elaborează un plan pe termen lung şi un plan pe termen scurt, decide să acţionezi conform dorinţei tale, care îţi va aduce succesul.

Dorinţa

Cum poţi să doreşti ceva? Nu cred că pot să răspund la această întrebare direct, deoarece există mai multe căi. Însă ştiu două lucruri despre dorinţă:

1.Vine din interior, nu din exterior.
2.Poate fi impulsionată de forţe externe.

Aproape orice poate impulsiona dorinţa. Este o problemă de găsire a momentului potrivit şi de gândire. Poate fi vorba de un cântec care îţi merge la inimă, de o predică memorabilă, de un film, o conversaţie cu un prieten, o confruntare cu un duşman sau o experienţă tristă.

În timp ce cauţi „coarda sensibilă” a dorinţei pure, curate, salută apariţia în viaţa ta a fiecărei experienţe pozitive. Nu ridica un zid, pentru a te proteja de experienţele vieţii. Alelaşi zid, care te fereşte de dezamăgiri, te fereşte, de asemenea, de lumina experienţelor care te îmbogăţesc. Aşa că lasă viaţa să te atingă. Atingerea următoare poate fi cea care îţi va schimba total viaţa.

Hotărârea

Hotărârea spune: „Voi face”. Aceste cuvinte se află printre cele mai pline de forţă cuvinte ale limbii române.

Cea mai bună definiţie pentru „hotărâre”, pe care am citit-o vreodată, aparţine unei eleve din California. Ea sună în felul următor: „Hotărâre înseamnă să-ţi promiţi ţie însuţi că nu vei renunţa niciodată”.

Asta este! Este cea mai bună definiţie pe care am întâlnit-o vreodată: promite-ţi ţie însuţi că nu vei renunţa niciodată ce ti-ai propus.

Gândeşte-te la următorul lucru! Cât de mult trebuie să încerce un copil, pentru a învăţa să meargă?

Cunoşti vreun părinte care-i spune: „Stop! Te-ai zdrelit pe faţă, pe mâini. Stai aici în pătuc, nu-i nimic n-ai să poţi merge.” Sau oricare mamă din lume îţi va spune: „Copilul meu va continua să încerce, până ce va învăţa să meargă!” Nu este de mirare că toată lumea ştie să meargă.

Aceasta este quintesenţa lecţiei vieţii. Întreabă-te: „Cât de mult am să muncesc pentru ca visele mele să devină realitate?” Îţi sugerez să răspunzi: „Cât este nevoie!” Asta înseamnă a fi hotărât.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu