17 apr. 2010

Elucidează-ţi valorile

Elucidează-ţi valorile (II)

Există câteva modalităţi eficiente pentru a descoperi adevăratele valori. În primul rând, analizează comportamentul tău anterior. Cum te comportai atunci când erai presat? Ce alegere făceai dacă trebuia să alegi? Răspunsurile indică valorile dominante.

Dale Carnegie scria: „Spune-mi de la ce simţi importanţa propriei persoane şi îţi voi povesti despre filozofia vieţii tale”. Ce te face să te simţi important şi plin de mândrie? Ce realizare ai reuşit în trecut, de la care ai avut cea mai mare satisfacţie? Răspunzând la aceste întrebări vei elucida adevăratele valori.

Visul de aur

Care este visul tău de aur? Ce-ţi doreşti cel mai mult sau cine visezi să fii în adâncul sufletului? Prin ce ai dori să te proslăveşti?

Cum ai vrea să rămâi în memoria oamenilor după ce vei pleca? Cu ce fel de cuvinte vei fi petrecut în ultimul drum? Ce se va spune la procesiune?

Cine eşti azi şi cine ai vrea să fii în viitor? Ce ar trebui să întreprinzi pentru a crea o părere bună despre tine?

„Am fost” nu este echivalent cu „voi fi”.

Multora le-a fost greu în copilărie şi în tinereţe. Ei au trecut prin timpuri grele şi n-au comunicat cu persoanele de care ai nevoie pentru a reuşi în viaţă. Comportamentul lor depăşea limitele legii, erau arestaţi uneori şi băgaţi în închisoare. Dar într-un anumit moment au decis
să-şi schimbe viaţa, gândindu-se serios cine vor fi în viitor şi ce amintiri vor rămâne despre ei. Şi ei decid să-şi schimbe viaţa schimbând valorile. Rămânând fideli deciziei luate, ei îşi schimbă radical viaţa. Ceea ce au putut face alţii poţi face şi tu.

Ţine minte: „Nu contează de unde vii, este important încotro mergi”.

Dacă ai fi un om deosebit, care ar fi atitudinea ta faţă de alţii? Ce impact ai avea asupra lor? Imaginează-ţi că eşti un om fenomenal. Prin ce te deosebeşti de cel care eşti azi?

Cât de mult te iubeşti?

În psihologie fericirea este determinată de respectul pe care îl ai pentru propria persoană. Acest lucru este sub forma unei întrebări: „Cât de mult te iubeşti?” Respectul personal, la rândul său, este o derivată a impresiei personale despre tine însuţi, o derivată a ceea ce crezi despre tine în timpul dialogului cu alte persoane. Impresia despre tine se formează sub influenţa unui eu ideal. Idealul include doar calităţi, scopuri, vise şi tendinţe, pe care le vei poseda cândva.

Iată ce au descoperit psihologii: cu cât mai mult comportamentul personal corespunde comportamentului ideal, cu atât mai mult te stimezi şi devii mai fericit.

Şi viceversa, dacă acţiunile tale sunt în permanentă contradicţie cu idealul tău, atunci eşti producătorul unui prototip negativ. Ai impresia că munceşti sub capacităţile tale şi nu reuşeşti să te ridici la înălţimea pe care ai fixat-o. Aceasta are un impact negativ asupra respectului faţă de propria persoană.

Lucrează la capacitatea maximă

Din momentul când începi a merge, a vorbi şi a te comporta corespunzător idealului ales, începi să ai o cu totul altă atitudine faţă de propria persoană şi faţă de lumea înconjurătoare.

De exemplu, atunci când eşti lăudat sau primeşti un cadou pentru anumite merite, respectul pentru tine creşte brusc, fericirea şi mândria debordează. Te simţi în armonie cu tine însuţi şi cu Universul.

E necesar să creezi permanent asemenea situaţii, ca respectul faţă de propria persoană să fie în permanentă creştere. Trebuie să trăieşti astfel, ca şi cum eşti deja acea persoană ideală care urmează să devii în viitor.

Să ştii în ce crezi

Care sunt valorile tale? Preţuieşti corectitudinea, munca cinstită, iniţiativa, sinceritatea şi respectul faţă de cei din jur? Cei care se conduc de astfel de valori sunt mult mai norocoşi şi mai respectaţi decât cei care nu recunosc astfel de valori.

Care sunt valorile tale vizavi de viaţa de familie? Crezi într-o relaţie conjugală armonioasă, în sinceritate, în capacitatea de a ierta, în bunătate, în căldură sufletească şi în respect? Cei care se conduc de asemenea valori sunt mult mai fericiţi decât cei care nu le recunosc.

Care sunt valorile tale referitor la bani şi succesul financiar? Preţuieşti corectitudinea, sârguinţa, chibzuinţa, cunoştinţele, profesionalismul, valoarea şi insistenţa? Cei care aplică în practică aceste valori reuşesc cu mult mai mult decât cei care le ignorează.

Care sunt valorile tale vizavi de sănătate? Recunoşti importanţa autodisciplinei, cumpătării şi autocontrolului dietei, exerciţiilor fizice şi a odihnei? Ai nişte standarde ridicate în raport cu starea ta fizică şi de sănătate? Lucrezi asupra lor? Cei care s-au înarmat cu asemenea valori trăiesc mult mai mult şi mai fericit decât alţii.

Gândeşte-te doar la ceea ce-ţi doreşti.

Ţine minte: eşti produsul a ceea ce gândeşti cel mai mult timp. Oamenii de succes, oamenii fericiţi se gândesc în permanenţă la valori şi la modul lor de realizare, la modalitatea de a trăi zilnic în deplină armonie cu ele. Cu cât mai mult timp trăieşti în corelaţie cu valorile tale, cu atât mai fericit, mai sănătos, mai pozitivist şi mai energic devii. Aceasta este cea mai mare recompensă pentru tine.

Fii sincer cu tine însuţi

Posibil, cea mai de valoare calitate este sinceritatea. Un miliardar a spus următoarele: „Sinceritatea nu este o valoare în sine, ea mai degrabă determină toate celelalte valori”.

Aceste cuvinte sunt o adevărată descoperire. Atunci când ai decis să trăieşti în concordanţă cu convingerile tale, sinceritatea îţi va spune dacă eşti devotat lor. Cu cât eşti mai disciplinat, cu atât mai sincer te evaluezi pe tine. Cu cât mai sincer eşti în viaţă, cu atât mai puternic eşti în acţiunile tale.

Oamenii de valoare în tot şi în toate sunt sinceri la maximum. Ei trăiesc în deplină armonie cu valorile lor, chiar şi atunci când sunt singuri. Pe de altă parte, cei mediocri preferă să taie colţurile şi să facă compromisuri cu propria conştiinţă, mai ales dacă sunt siguri că nimeni nu va afla despre aceasta.

Trăieşte în armonie cu tine şi cu lumea care te înconjoară!

Promiteţi să fii un om al sincerităţii. Promiteţi să spui doar adevărul şi să trăieşti în armonie cu tine şi cu ceilalţi. Formulează-ţi exact valorile în fiecare domeniu al vieţii şi scrie-le.
Gândeşte-te, cum te-ai comporta dacă ai trăi în deplină armonie cu ele, iar apoi încetează să mai cauţi compromisuri.

Fiind conştient de responsabilitatea pe care o ai pentru tot ceea ce se întâmplă cu tine, construind un tablou al viitorului tău ideal şi fixându-ţi valorile, eşti pregătit pentru fixarea scopurilor concrete. Nava ta cosmică stă la start şi este pregătită pentru decolare.

Concretizează-ţi valorile

1. Scrie o listă din 3-5 valori ale tale. În ce crezi sincer şi care sunt convingerile tale?
2. Ce calităţi ale tale sunt recunoscute de către cei care te înconjoară?
3. Cum crezi, de ce fel de calităţi te conduci în relaţiile cu cei care te înconjoară?
4. Care sunt valorile tale referitor la bani şi succesul financiar? Le pui în aplicare?
5. Descrie persoana ideală care doreşti să devii.
6. Descrie necrologul personal, aşa cum ai dori tu să fie scris.
7. Ce poţi schimba în comportamentul personal pentru a trăi în armonie cu valorile tale?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu