1 ian. 2010

Strategiile bogăţiei şi fericirii (XI)

autor: Valentin DOLGANIUC

Motto: „Doar atunci vei începe să-ţi schimbi viaţa, când vei învăţa să te iubeşti.”

Limitele autoimpuse

Pentru a avea succes trebuie să eliminăm limitele autoimpuse, care ne opresc dezvoltarea şi ascensiunea. Şi indiferent cine eşti, există trei limite autoimpuse cu care trebuie să lupţi. Permite-mi să ţi le prezint.

Prima limită este temporizarea. Este deosebit de periculoasă datorită naturii sale acumulative. Atunci când amânăm o anumită sarcină minoră, nu pare a fi chiar aşa de periculos. Dar dacă lăsăm să treacă neobservate câteva lucruri în timpul zilei, ele se acumulează. Adunând mai multe asemenea zile, vei avea un an dezastruos.


A da vina pe alţii este o altă limită autoimpusă. Într-un moment sau altul, cu toţii am dat vina pe cineva pentru ceva. Avem un „antrenament” de lungă durată în ceea ce priveşte această limită autoimpusă. Să ne amintim de acea grădină cu fructul oprit când bărbatul a spus: „Femeia a fost vinovată. Ea m-a îndemnat să fac asta”. Iar femeia a dat vina pe şarpe.
De ce arătăm cu degetul, în loc să analizăm ce nu este în regulă cu noi? Egoul are tendinţa să se apere pe sine. De aceea, când dăm vina pe forţe exterioare, nu trebuie să ne confruntăm cu propriile slăbiciuni şi eşecuri.


Unul dintre motivele favorite ale oamenilor este costul ridicat al tuturor mărfurilor, preţul lor. Problema nu este în cost. Nu faptul că un anumit lucru are un preţ prea mare. Problema este că nu şi-l pot permite.


Niciodată nu este vina altuia. Dacă vei continua să arunci responsabilitatea asupra altuia, vei fi mereu falit sau deziluzionat. Nu vei câştiga niciodată suficient. Dar atunci când începi să substitui termenul „altul” cu „eu”, vei trăi un şoc al dezvoltării personale şi al măririi venitului.


Scuzele, a treia limită autoimpusă, sunt rude apropiate ale aruncării vinei asupra altuia. Ştii cât de multe scuze există? Ai dreptate, milioane! Iar oamenii mai creează încă un milion, în cursul vieţii lor. De fapt, oamenii îşi dau osteneala pentru a evita să înfrunte adevărul, faptul că trebuie să fie responsabili. Ei sunt gata să creeze un milion de scuze decât să creeze un milion de euro.


Întrebarea fundamentală la care trebuie să răspunzi este: „Ce am de gând să fac, începând cu ziua de astăzi, pentru a deveni mai bun?” Totul se reduce la aceasta. Dacă nu te debarasezi de propriile limite autoimpuse, viitorii cinci ani vor fi la fel ca ultimul, cu excepţia faptului că vei fi cu cinci ani mai bătrân. Însă dacă îţi vei asuma responsabilitatea şi te vei debarasa de propriile limite autoimpuse, vei putea să fii mai bun peste cinci ani. Nu cumva aceasta sună mult mai atractiv?
Există mulţi oameni care nu au încredere în forţele proprii. Ei se întreabă: „Ce sunt capabil să fac? Ce pot să fac pentru a influenţa modul în care mi se va schimba viaţa?”


Poţi face cele mai remarcabile lucruri, indiferent ce fel de ierni îţi aruncă viaţa în cale! Oamenii pot face lucruri incredibile, în situaţii extremale: o femeie a ridicat o maşină de două tone pentru a-şi salva copilul, un bărbat a supravieţuit într-un lagăr de concentrare, deoarece visa să-şi revadă familia, imigranţii îşi încep noua viaţă, spălând vase şi, peste cinci ani, au propriile firme cu angajaţi autohtoni. Remarcabil!


Şi copiii pot face lucruri remarcabile. Luaţi-i, pur şi simplu, din faţa televizorului, antrenaţi-le mintea şi corpul, vor deveni oameni remarcabili!
Fiinţele umane pot face lucruri remarcabile, deoarece sunt fiinţe remarcabile. Tu şi cumine nu suntem amibe, peşti, păsări sau căţei. Putem face din nimic ceva, putem transforma mărunţişul în avere, dezastrul în triumf. În schimb, un animal începe şi sfârşeşte tot ca un animal. Motivul? Este doar un animal. Nu are abilitatea de a crea.


Aşa că trebuie să accepţi faptul că eşti remarcabil. Profită de unicitatea ta! Pătrunde în profunzimea eu-lui tău şi scoate la lumină darurile tale umane remarcabile. Ele se află acolo, aşteptând să fie descoperite şi folosite.


După ce ai adus la suprafaţă toate darurile, poţi schimba tot ceea ce vrei să schimbi:
Dacă nu-ţi place cum îţi merge acum, schimbă.
Dacă nu este suficient, schimbă.
Dacă nu-ţi convine, schimbă.
Dacă nu te mulţumeşte, schimbă.

Aminteşte-ţi: POŢI SCHIMBA TOATE LUCRURILE ÎN BINE, ATUNCI CÂND TE SCHIMBI PE TINE ÎN BINE. La urma urmei, nu eşti o plantă sau un animal, complet dependent de comportamentul instinctiv. Eşti o fiinţă umană, o creaţie cu adevărat remarcabilă.


Tu şi cu mine suntem prea sofisticaţi pentru a ne gândi că ne putem schimba, pur şi simplu, citind aceste câteva idei filozofice. Va fi nevoie de mult mai mult. De ce anume?
Despre aceasta vom vorbi pe parcursul anului 2010.

La mulţi ani!
Şi tu poţi fi un învingător!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu