24 dec. 2009

Strategiile bogăţiei şi fericirii (X)

autor: Valentin DOLGANIUC

Motto: „Închisoarea se deosebeşte de libertate prin faptul că este încuiată din afară.”

Anotimpurile vieţii

Iată două lucruri pe care doresc să le iei în considerare. Primul: „Viaţa şi comerţul sunt asemenea anotimpurilor”. A doua: „Nu poţi schimba anotimpurile, dar te poţi schimba pe tine însuţi”.
Înarmaţi cu aceste fraze, să aruncăm o privire asupra anotimpurilor vieţii şi a modului în care le poţi stăpâni mai bine.

Iarna: Perioada în care devii mai puternic

Mai întâi de toate, învaţă să stăpâneşti iernile. Sunt tot felul de ierni. Există ierni economice, când lupii finanţelor se află la uşă; există ierni fizice, când sănătatea noastră are de suferit; există ierni personale, când inima noastră este sfărâmată în bucăţi. Iarnă, dezamăgiri, singurătate.
Marea întrebare este cum să stăpânim iernile. Unii oameni se duc la calendar, smulg fila cu luna ianuarie şi se prefac că nu există. Însă aceasta este o abordare copilărească. Nu rezolvi nimic.

Ştii ce fac oamenii maturi? Devin mai puternici! Devin mai înţelepţi! Devin mai buni!
Nu este o idee rea să foloseşti iarna pentru dezvoltarea personală. Dar dacă nu înţelegi aceasta, îţi vei petrece timpul aşteptând vara.
Urmează aceste sfaturi: „Nu îţi dori să fie mai uşor, doreşte-ţi să fii mai bun. Nu îţi dori mai puţine probleme, doreşte să ai mai multe talente. Nu îţi dori mai puţine provocări, doreşte-ţi să fii mai înţelept.”
Dacă le vei urma, atunci vei aştepta cu bucurie venirea iernilor.

Primăvara: Perioada în care poţi profita
.
Învaţă să profiţi de primăvară. Primăvara vine imediat după iarnă. Ocazia favorabilă urmează după dificultate. Expansiunea urmează recesiunii cu precizia unui ceasornic. Dumnezeu este un geniu.
Primăvara este perioada în care poţi profita. Nu lăsa ca vremea blândă să te zăpăcească. Dacă vrei să arăţi bine toamna, acum este timpul să plantezi seminţele. De fapt, trebuie să înveţi unul din două lucruri: eşti bun la semănat primăvara ori la cerşit toamna.
Aşa că este bine să fii ocupat primăvara. Pentru fiecare dintre noi există doar o mână de primăveri. Cei patru Beatles cântau: „Viaţa este atât de scurtă”. Iar pentru John Lennon viaţa a fost extrem de scurtă.

Vara: Perioada în care trebuie să fii atent

Învaţă să uzi şi să-ţi protejezi recoltele toată vara. Pot paria că imediat după ce ai semănat, insectele şi buruienile vor încerca să-ţi distrugă recolta. Şi vor reuşi, dacă nu le vei împiedica.
O componentă a reuşitei este să înveţi să protejezi tot ce ai creat. Şi aceasta este cea mai importantă lecţie a verii.
Două adevăruri pe care le vei învăţa vara.
Primul: orice bun poate fi atacat. Nu ştiu de ce, dar este adevărat. Orice grădină va fi invadată. Este o naivitate să nu înţelegi acest lucru.
Al doilea: toate valorile trebuie să fie apărate. Valorile sociale, politice, comerciale trebuie apărate. Orice grădină trebuie îngrijită toată vara. Dacă nu aperi lucrurile în care crezi, va veni toamna şi vei descoperi că nu ţi-a mai rămas nimic.

Toamna: Perioada în care îţi asumi responsabilitatea

Toamna culegem roadele primăverii şi ale verii noastre. Maturitatea este determinată de abilitatea de a ne asuma întreaga responsabilitate pentru recoltele pe care le-am adunat.
Acceptarea întregii responsabilităţi este una dintre cele mai înalte forme de maturitate umană. Şi una dintre cele mai grele. Este ziua în care treci de la copilărie la maturitate.

Învaţă să întâmpini toamna fără a te lăuda sau a te plânge. Fără laude dacă te-ai descurcat bine şi fără lamentări dacă nu ai făcut-o. Nu este uşor, dar este un lucru matur.

Majoritatea oamenilor au o mulţime de probleme în acest domeniu. Permanent au la îndemână o listă de motive, menite să argumenteze insuccesul: „De vină este guvernul, impozitele, preţurile, vremea, traficul, maşina, rudele pesimiste, vecinii cinici, comunitatea, timpul în care trăiesc, locul unde m-am născut etc.”
Stop! Citeşte lista ta de motive chiar acum. Sunt sigur că în ea lipseşte cel mai important lucru: TU.

Rupe repede lista ta cu „motivele pentru care nu te descurci bine”, ia o foaie de hârtie şi scrie pe ea un singur cuvânt: EU. Atât timp cât vei da vina pe toată lumea, în afară de tine, nu vei progresa, deoarece problema este în interiorul tău. Nu ceea ce se întâmplă acum determină consecinţele. Ceea ce se întâmplă, se întâmplă. Şi li se întâmplă tuturor.

Doi fraţi au un tată alcoolic, care se poartă urât cu ei. Unul devine infractor, celălalt judecător. Acelaşi eveniment, rezultate diferite. Cum este posibil? Nu ceea ce se întâmplă contează, ci ceea ce faci cu aceasta.
Fiecare are povestea sa.

Dar ce fac cu dezamăgirile? Să fim serioşi! Toată lumea are dezamăgiri. Ele nu sunt daruri speciale rezervate doar unora. Întrebarea este: ce ai de gând să faci în legătură cu ele?

Bună dimineaţa!
Şi tu poţi fi învingător!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu