21 ian. 2010

Strategiile bogăţiei şi fericirii (XII)


Motto: „Să nu-ţi fie frică să fii deosebit. Să-ţi fie frică să fii mediocru.”

Cum să te schimbi
Obiceiurile încep să se schimbe doar atunci când începem să ne schimbăm percepţiile.

Cea mai parte dintre noi nu trăieşte o transformare cataclismică uriaşă. Deoarece, pentru majoritatea, schimbarea este doar un proces evolutiv, aproape imperceptibil. Pur şi simplu, sunt schimbate accidental unul-două obiceiuri, care aduc careva rezultate şi aici se opreşte evoluţia. În cele din urmă, oamenii realizează că s-au învârtit în cerc cea mai mare parte din viaţă.

Există trei domenii, care trebuie luate în calcul şi dezvoltate, pentru a obţine succesul.

Autodezvoltarea spirituală

Nu în zadar, una dintre componentele omului de succes este cea spirituală, relaţia cu divinitatea, cu Dumnezeu. Indiferent de trecutul tău, cred că ar trebui să evaluezi ce anume vrei să dezvolţi şi să schimbi în acest domeniu vital.

Valorile spirituale şi etice te vor ajuta să construieşti o fundaţie puternică la baza căutării bogăţiei şi fericirii.
Autodezvoltarea fizică
Biblia ne învaţă că ar trebui să tratăm trupurile ca pe temple. Dincolo de igienă, trebuie să ne „împodobim templul”, îmbrăcându-ne întru-un mod potrivit cu dorinţa noastră de a reuşi.

Să recunoaştem, felul în care ne privesc ceilalţi are importanţă pentru „a funcţiona” bine pe piaţă. O altă frază din Biblie ne spune să avem grijă de înfăţişarea noastră exterioară pentru oameni, iar de interior pentru Dumnezeu.

Oamenii se uită la exterior, cel puţin la început, iar Dumnezeu se uită la interior, întotdeauna.

Poate că eşti de părerea că oamenii nu ar trebui să te judece după felul în care arăţi. Ei bine, să ştii că o fac! Şi pentru că o fac, trebuie să te arăţi cât mai bine. (Există o mulţime de cărţi bune în legătură cu acest subiect.)

Un alt aspect al dezvoltării fizice se referă la a te menţine în formă. Trupul şi mintea lucrează împreună. Şi pentru ca mintea ta să aibă puterea de a lupta, trupul tău trebuie să fie în cea mai bună formă posibilă.

Ai un program permanent de exerciţii fizice? Dacă nu, găseşte unul pe care să-l poţi respecta şi treci la treabă. În plus, asigură-te că bei zilnic minimum 1,5 l de apă curată, iar fructele şi legumele constituie 70% din porţia ta zilnică.
Autodezvoltarea mintală
Pentru cea mai mare parte a oamenilor, dezvoltarea mintală se opreşte la o vârstă fragedă. După ce absolvesc şcoala, majoritatea încetează să se dezvolte din punct de vedere mintal. Ei încetează să mai citească, să caute seminarii de dezvoltare personală, să fie în pas cu timpul.

Ori noi trăim în Era Informaţiei! Ai auzit despre curba accelerată a învăţării? De la naştere până la vârsta de optsprezece ani, curba învăţării este dramatică. Învăţăm rapid o cantitate de date ameţitoare, dar pe măsură ce îmbătrânim, curba învăţării tinde către zero.

În trecut, tot ceea ce îşi doreau oamenii era o viaţă obişnuită şi mentalitatea nondezvoltare asigura acest obiectiv. Acest comportament nu mai este valabil pentru secolul nostru. Ultimele decenii ale secolului trecut şi primul al secolului nostru cer dezvoltare şi învăţare constantă.

Pe măsură ce tehnologia continuă să accelereze ritmul schimbării, nimeni nu mai poate ocupa un anumit loc de muncă, aşteptându-se ca acea slujbă să rămână aceeaşi timp de patruzeci de ani. Mentalitatea gen bunicul-meu-lucra-aici-tatăl-meu-lucrează-aici-şi-acum-lucrez-şi-eu-aici dispare, „omorând” speranţele celor care nu doresc să accepte nevoia de dezvoltare şi adaptare.

În ceea ce priveşte latura pozitivă, imaginează-ţi cine ai putea deveni dacă păstrezi o curbă accelerată a învăţării tot timpul vieţii.

Imaginează-ţi ce abilităţi vei dezvolta, ce cunoştinţe vei avea.
Bună dimineaţa!
Şi tu poţi fi un învingător!

autor: Valentin DOLGANIUC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu