30 ian. 2011

Oamenii de succes se schimbă singuri

Motto: „Oamenii de succes se schimbă singuri, pe ceilalţi îi schimbă viaţa.”


Stabilirea scopurilor şi managementul timpului

Managementul timpului este un subiect popular în ziua de azi. Tot felul de cărţi, casete şi seminarii sunt oferite unui public însetat de informaţii despre modul de folosire mai eficientă a timpului.

Ai vrea să devii un manager bun al timpului? Atunci trebuie să înţelegi următoarele: dacă nu ai stabilit anumite scopuri, atunci este imposibil să îţi administrezi timpul în mod eficient. Productivitatea este rezultatul unor obiective bine definite. Alocarea timpului nu este eficientă dacă obiectivele nu sunt ferme şi plantate în minte. Este simplu. Acesta este unul dintre multele motive pentru care scrierea scopurilor pe hârtie este atât de importantă.

Priorităţile

Una dintre dificultăţile cu care ne confruntăm, în epoca industrializată în care trăim, este faptul că ne-am pierdut simţul anotimpurilor. Spre deosebire de un fermier, ale cărui priorităţi se schimbă concomitent cu anotimpurile, am devenit insensibili la ritmul natural al vieţii. Ca rezultat, priorităţile noastre nu mai sunt în echilibru.

Pentru un fermier, primăvara este anotimpul cel mai activ. Trebuie să muncească toată ziua, trezindu-se înainte de răsăritul soarelui şi plecând la culcare destul de târziu. Echipamentul trebuie să funcţioneze la capacitatea maximă, deoarece nu are decât un mic interval de timp pentru plantarea culturilor. Apoi vine iarna când nu prea are ce face.

Avem de învăţat din aceasta. Învaţă să foloseşti anotimpurile vieţii. Hotărăşte când să acţionezi şi când să te relaxezi , când să profiţi şi când să laşi lucrurile în voia lor. Este uşor să lucrezi de la nouă până la cinci, an după an şi să pierzi simţul natural al priorităţilor şi ciclurilor. Nu lăsa să treacă timpul, an după an, într-o paradă nesfârşită de sarcini şi resposabilităţi. Urmăreşte-ţi cu atenţie propriile anotimpuri, ca să nu-ţi pierzi măsura valorii şi substanţei.

Probleme minore şi probleme majore

O componentă importantă a stabilirii priorităţilor este să înveţi să separi problemele minore, din viaţa ta, de cele majore. Iată o întrebare permanentă, pe care trebuie să ţi-o pui atunci când eşti în faţa unei decizii: este o problemă minoră sau una majoră? Pornind de la răspunsul la această întrebare şi având permanent în faţă scopurile, vei reduce riscul de a pierde timp preţios pentru activităţi minore.

În domeniul vânzărilor, există doar un singur moment major. Este timpul pe care îl petrecem în prezenţa unui potenţial client. Orice interval de timp petrecut pe drumul către potenţialul client, indiferent de importanţa lui, este un moment minor. Foarte mulţi vânzători petrec mai mult timp „pe drumul către” decât „cu”. Iar veniturile lor reflectă acest lucru.

Conceptul problemelor minore şi majore are şi o altă faţetă. El mai spune să nu acorzi momente de timp minore problemelor majore. Este destul de uşor să te rătăceşti în acest labirint. 


 - Un părinte petrece trei ore în faţa televizorului şi numai trei minute jucându-se cu copiii. 
 - Un manager îşi petrece cea mai mare parte a zilei completând formulare şi foarte puţin timp încurajându-şi angajaţii. 
 - Aceştia sunt oameni care nu mai ştiu ce este important şi ce este neînsemnat.


Acelaşi concept se aplică şi în cazul banilor. 


Nu cheltui bani de importanţă majoră pe lucruri de importanţă minoră şi viceversa, nu cheltui bani de importanţă minoră pe lucruri de importanţă majoră. Unii oameni dau o avere pe hrana destinată trupurilor lor şi foarte puţin pe hrana destinată sufletelor lor. 

Ţi se pare o prostie, nu-i aşa, să cheltuieşti mai mult pe bomboane decât pe cărţi şi casete care să te inspire?

Cel mai bun mod de utilizare a timpului şi banilor este acela de a plasa maximum de valoare în aceasta. Se numeşte investiţie atentă pentru rezultate maxime.

Concentrarea

Orice atlet profesionist îţi poate vorbi despre oribilele costuri ale lipsei de concentrare. O lipsă de concentrare de moment şi eşti depăşit. Şi ai ratat locul întâi şi banii. Nu permite ca acest lucru să se întâmple şi în cazul tău.


Fii atent la maximum la tot ceea ce faci
 - Atunci când scrii o scrisoare, concentrează-te. 
 - Încerci să rezolvi o problemă? Concentrează-te. 
 - Susţii o discuţie? Ai dreptate, concentrează-te. 


Nu îţi va veni să crezi în ce măsură te va ajuta aceasta în viaţă.

Este firesc ca uneori să-ţi laşi mintea să zboare. Dar fă-o într-o perioadă de timp, pe care ai rezervat-o special pentru aceasta. Şi în aceste momente lasă-ţi mintea să zboare, fără a face nimic altceva. 

Du-te şi plimbă-te prin pădure, sau pe malul unui râu, sau la munte, mai departe de tensiunea vieţii. Lasă ca vântul să-ţi zburlească părul, iar mintea să se ridice pe culmi. Visează cu ochii deschişi, îţi va face bine. Dar fă-o numai acea perioadă de timp pe care ai desemnat-o ca „timp pentru a visa cu ochii deschişi”. În toate celelalte momente, concentrează-te.

Dozarea realităţii

Trebuie să iei în considerare un ultim punct. Chiar cu un  plan perfect de acţiune, nu vei obţine tot ce-ţi doreşti. Ai putea să te revolţi, după ce ţi-am spus că totul este posibil.

De ce nu vei obţine tot ce-ţi doreşti? Pentru că, amice, nu trăim într-o asemenea lume. Uneori va cădea grindina pe recoltă şi va ninge atunci când ai de parcurs un drum lung.  Alteori termitele vieţii îţi vor roade fundaţiile. Spui că aşa nu-i cinstit? Poate că nu. Dar pentru că tu şi eu n-am fost întrebaţi în momentul conceperii, trebuie să acceptăm această lume.

Din fericire, am şi veşti bune. Dacă foloseşti sistemul despre care am vorbit anterior, vei obţine foarte mult. În general, vei obţine ceea ce-ţi doreşti. Şi ai multe şanse, cele mai bune.

Calea către înţelepciune

Una dintre strategiile fundamentale, ale unei vieţi ce merită să fie trăită, este să ştii de ce fel de informaţii ai nevoie pentru a-ţi realiza scopurile. Iar după ce vei şti ce trebuie să cunoşti, va trebui să afli cum aduni aceste cunoştinţe.

Dacă vrei să ai succes, studiază succesul. Dacă vrei să fii fericit, studiază fericirea. Dacă vrei să câştigi bani, studiază cum să achiziţionezi bogăţii. Cei care vor să obţină aceste lucruri nu o fac din întâmplare. Trebuie mai întâi să studiezi, iar apoi să aplici în practică.

Vrei să ştii cât de mulţi oameni se îmbogăţesc studiind? Ai dreptate, foarte puţini. Luând în considerare cât de mulţi bărbaţi şi femei caută bogăţia şi fericirea, ar trebui să le studieze cu atenţie. De ce nu o fac? Este un alt „mister al vieţii”.

Unul dintre cele mai bune sfaturi ale vieţii se află în Biblie. În această carte extraordinară există o frază, care spune: „Dacă vei căuta, vei găsi”.  Deci, acesta este modul în care poţi descoperi noi cunoştinţe care creează noi idei. Caută. 

Pentru a descoperi ceva, trebuie mai întâi să cauţi. Ai nevoie de o idee mare, care să-ţi schimbe viaţa? Foarte rar va cădea din ceruri. Dar dacă vei căuta cu îndârjire cunoştinţele de care ai nevoie, ideea potrivită îţi va ieşi în cale, adesea când te vei aştepta cel mai puţin.

Cum să capturezi comorile cunoaşterii

Un alt cuvânt fundamental pentru succesul absolut este „a captura”. Ideile mari trec cu rapiditate şi sunt uitate cu uşurinţă. Aceasta este valabil şi pentru acele momente ale vieţii, care ne fac să înţelegem că viaţa merită să fie trăită.
Iată de ce este atât de important să înveţi cum să prinzi acele lucruri, care au o importanţă majoră în viaţă.

În primul rând, învaţă să prinzi momentele speciale. Foloseşte un aparat de fotografiat. Fă o mulţime de fotgrafii. A fi în stare să captezi un eveniment într-o fracţiune de secundă este un fenomen al secolului XX.

Te-ai uitat vreodată la fotografiile făcute cu câteva generaţii în urmă? Din nefericire, sunt puţine. N-ar fi minunat, dacă am avea suficient de multe fotografii, care să ne spună cum era viaţa cu o sută de ani în urmă? Aşa că nu fi indiferent. Asigură-te că laşi în urma ta întreaga poveste a vieţii tale, prin intermediul unei comori de fotografii şi casete video.

Un alt mod de a captura cunoştinţe este biblioteca personală. Nu mă refer la cărţile cumpărate pentru a se potrivi cu mobila sau cele impuse de sistemul de învăţământ. Vorbesc de acele cărţi, care au pagini îndoite şi bine marcate, cărţile pe care doreşti să le studiezi şi să le subliniezi, cărţile cu note scrise pe margini, cărţile care te-au ajutat să-ţi formezi filizofia vieţii. Aceasta este o comoară, care merită să fie capturată!

Astăzi, datorită progreselor inimaginabile ale sistemelor de comunicare, în această comoară trebuie incluse casetele audio şi video, care ne influenţează viaţa în bine. Şi aceasta este o moştenire specială, pe care o putem lăsa generaţiilor viitoare.

În cele din urmă, trebuie să aduni toate cunoştinţele pe care le acumulezi pe parcursul vieţii. Iată de ce îţi sugerez, ca unui elev serios care studiază bogăţia şi fericirea, să foloseşti un jurnal sau o agendă, în care să aduni toate ideile apărute pe parcursul vieţii. 

Ceea ce va apărea în jurnalul tău este o comoară incredibilă.


Cu siguranţă, acest gen de comoară este o moştenire mai valoroasă decât primul tău telefon.

Bună dimineaţa!  Şi tu poţi fi un învingător!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu