18 sept. 2010

Motto: „Peste douăzeci de ani, vei regreta mult mai mult ceea ce n-ai făcut decât ceea ce-ai făcut.”

Strategiile bogăţiei şi fericirii (XXXI)

Valentin DOLGANIUC

Teama!


Se naşte un copil. În inocenţa lui, nu cunoaşte teama pentru că nu are termen de comparaţie cu ceva mai bun. Încă nu s-a confruntat cu provocările brutalei realităţi.
Pe măsură ce el creşte, multe persoane se fac vinovate de a-i induce frica.
„Comportă-te cum trebuie, altfel ne vei face să ne simţim prost şi lumea se va uita urât la noi.”
„Nu atinge asta sau te voi lovi.”
„Dacă nu te porţi frumos, plec acasă fără tine.”
„Dacă eşti obraznic, vine bau-bau la tine.”
„Nu pune mâna, te vei răni.”
„Nu eşti suficient de deştept pentru a face asta.”
„Neghiobule!”
„Nu ai tu calităţile necesare.”

Astea sunt doar câteva dintre frazele negative, adesea neintenţionate, exprimate de părinţi, familie sau prieteni, dar care sunt frecvent întâlnite în timpul copilăriei de cei mai mulţi dintre noi. Astfel de fraze introduc frica şi limitările în ceea ce altfel ar fi o minte aventuroasă, plină de imaginaţie şi întreprinzătoare.
Dacă îi vei urmări pe cei mici, îţi vei da seama că ei gândesc intens şi sunt creativi, avizi de cunoaştere, de noi experienţe şi de noi prieteni. În fiecare zi, ei se confruntă cu necunoscutul, pe măsură ce învaţă, miros, gustă, văd şi aud lucruri noi, acumulând tot ce le poate oferi viaţa.
Dacă un copil s-ar naşte cu teama de eşec, de critică, respigere sau dezamăgire, s-ar putea ca el să nu mai meargă, să nu mai vorbească şi să nu mai fie dornic de cunoştinţe noi sau să nu mai încerce să-şi dezvolte noi abilităţi. Inocenţa unui copil este cheia lui către autodezvoltare.
Pe măsură ce creştem, se dezvoltă şi temerile noastre. Unii dintre noi chiar sunt încurajaţi şi învăţaţi să nu-şi asume riscuri. Astfel, ajung să le fie teamă de provocări şi lipsa siguranţei. Aceşti oameni ar putea afirma că au devenit mai înţelepţi odată cu vârsta. Oare aşa este? Dacă nu-ţi vei asuma niciodată riscuri, nu te vei bucura niciodată de beneficiile şi recompensele care derivă din asumarea riscului. Dacă vei deveni mulţumit de tine şi te vei teme de schimbări, vei da înapoi din faţa oricărei provocări şi nu te vei bucura niciodată de împlinire personală.
Atunci când eşti dominat de frică, eşti asemenea unui copac japonez Bonsai, care este ajustat continuu şi, astfel, este limitat din a creşte până la întregul său potenţial.

Temeri diferite

Noi toţi experimăntăm anumite temeri, într-un moment sau altul al vieţii. Însă unii dintre noi sunt mult mai înclinaţi către gânduri temătoare. Pentru a combate această emoţie negativă, trebuie să afli care este lucrul de care te temi. Doar atunci vei putea lua măsuri pentru a scăpa de el.
Există nenumăraţi oameni, care dau vina pe diverse forme de teamă ce le limitează vieţile. Iată câteva dintre cele mai întâlnite şi mai dăunătoare dintre aceste temeri.

Teama de pierdere a siguranţei, de schimbare şi de risc

Există milioane de oameni care-şi dau seama prea târziu că teama este cea care i-a făcut să accepte o viaţă pe care nu şi-au dorit-o. Teama i-a ţinut departe de ceea ce şi-au dorit cu adevărat de la viaţă, înăbuşindu-le orice ambiţie pe care au avut-o.
Aceşti oameni se tem de schimbare, pentru că rezultatele le sunt necunoscute şi pot fi negative. Ei se tem să-şi asume riscuri, pentru că se tem de eşec. Se tem de eşec, pentru că se tem de pierderea siguranţei. Astfel putem vedea cât de strâns sunt legate temerile noastre. Asemenea unui cerc vicios, ele ne înăbuşă spiritul aventuros şi creeză o barieră în calea schimbărilor, a provocărilor şi a riscurilor.
Majoritatea oamenilor muncesc, în unul şi acelaşi loc, timp de 30 de ani. Ce experienţă şi ce cunoştinţe au ei? Unii ar putea spune că au o experienţă de 30 de ani, dar adevărul este cu totul altul: experienţa unui an, repetată de 30 de ori!. Pentru ca experienţa şi cunoştinţele să se dezvolte, trebuie să existe schimbare. Teama de schimbare creează o barieră în calea creşterii şi a evoluţiei.
Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi se tem mult mai mult să nu piardă decât îşi doresc să câştige. Majoritatea muncesc foarte mult, pentru a păstra ceea ce au, pentru a-şi menţine standardele actuale. Procedează astfel, în loc să-şi asume riscuri, pentru a obţine ceea ce-şi doresc cu adevărat de la viaţă.

Pentru a reuşi, trebuie să învăţăm să depăşim această teamă de pierdere. Trebuie să ne dăm seama că nu există siguranţă adevărată în nimic. Dacă ne dorim o viaţă mai bună, trebuie să ne asumăm riscurile. Trebuie să ne hotărâm să nu ne mai fie teamă de pierdere şi să începem să ne concentrăm asupra a ceea ce ne dorim cu adevărat de la viaţă.

Teama de respingere

Trebuie să înveţi cum să reacţionezi în faţa respingerilor, fără a le lua prea personal. Oricât de nebunesc ar părea, cei mai mulţi dintre noi ratează nenumărate oprotunităţi, pentru că ne temem de micul cuvânt „nu”. Cuvântul „nu” nu te poate răni fizic, te poate afecta doar dacă tu îi permiţi.
De câte ori ţi s-a întâmplat şi ţi se va mai întâmpla să eviţi anumite lucruri din cauza că te temi de respingere?

Gândeşte-te la acea persoană atrăgătoare, pe care îţi doreai să o abordezi, dar nu ai făcut-o. Sau la acea oportunitate profesională, pentru care ar fi trebuit să candidezi, dar nu ai făcut-o. Ori la proba pentru a intra în echipa de fotbal, dar nu ai făcut-o. Sau la acel telefon de afaceri, pe care ar fi trebuit să-l dai, dar n-ai făcut-o. Toate aceste lucruri s-au întâmplat, pentru că ţi-a fost teamă de acel mic cuvânt inofensiv „nu”. Nu este absurd să ne limităm astfel? Nu facem nimic altceva, decât să ne limităm propriile vieţi!

Desigur, nimănui nu-i plac respingerile. Dar dacă nu încerci, nu vei creşte niciodată şi nu vei obţine ceea ce îţi doreşti cu adevărat de la viaţă.
Succesul, în orice domeniu al vieţii, are şi un element iniţial de respigere. Aceasta ne permite să învăţăm şi ne face mai puternici.


Ia hotărârea de a nu te teme de respingere, ci de a te concentra, în schimb, asupra a ceea ce îţi doreşti de la viaţă. Până la urmă, nu ai nimic de pierdut. Răspunsul ar putea fi „da” sau „nu”. Dacă este „da”, e fantastic! Dacă este „nu”, poţi oricând să încerci mai târziu, după ce vei învăţa din experienţa anterioară cum să te descurci mai bine data viitoare. Aminteşte-ţi că respingerea nu este decât o etapă către cele mai mari realizări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu