14 iul. 2011

Nu renunţa niciodată – Perseverenţa, una dintre cheile succesului


De multe ori când auzim o poveste de succes sau citim undeva despre succesul de care a avut parte o persoană, ne gândim automat că este vorba despre noroc. Însă, în realitate, în marea majoritate a cazurilor norocul nu a avut nici o legătură cu ceea ce au realizat persoanele respective şi la baza succesului lor au stat alţi factori, precum voinţa puternică şi dorinţa de a realiza ceva cu adevărat, încrederea în sine, motivaţie, gândire pozitivă, disciplină.

Un alt ingredient absolut necesar pentru obţinerea succesului este perseverenţa. Ştii ce alt lucru au în comun toţi oamenii de succes, în afară de motivaţie, dorinţă puternică, încredere în sine? 
Toţi aceştia au continuat să lupte pentru a-şi îndeplini visurile şi nu au renunţat până când nu şi-au atins obiectivele. Iată în continuare câteva exemple clasice de persoane de succes care au suferit eşecuri colosale în prima fază, însă în cele din urmă au reuşit sa realizeze tot ceea ce şi-au propus, datorită voinţei şi datorită faptului că nu s-au dat bătuţi.
Exemple de persoane de succes care au eşuat iniţial

Se spune că Thomas Edison a eşuat de peste 1000 de ori în încercarea sa de a crea becul. Însă crezi ca asta a fost suficient să-l oprească? Nici vorba. Din contra, dorinţa sa de a realiza acest lucru era atât de puternică încât era hotărât să încerce de oricâte ori era nevoie pentru a reuşi ce şi-a propus. Când acesta a fost întrebat care este secretul său, care l-a ţinut motivat în continuare, în ciuda faptului că a eşuat de peste 1000 de ori, Thomas Edison a răspuns: “Nu am eşuat nici măcar o dată. Doar am descoperit peste 1000 de modalităţi de a nu inventa becul”.

Jack Canfield şi Mark Victor Hansen au fost respinşi de 123 de editori atunci când voiau să publice colecţia de cărţi “Supa de pui pentru suflet”, însă nu s-au dat bătuţi. Crezi că perseverenţa lor le-a fost răsplătită, având în vedere că au vândut peste 130 de milioane de exemplare, traduse în 54 de limbi?

Michael Jordan a fost dat afară din echipa de basket a liceului, a ratat peste 9000 de aruncări la coş şi a pierdut aproape 300 de meciuri. Cu toate acestea, nu a renunţat şi datorită voinţei sale puternice, a ajuns cel mai bun baschetbalist al tuturor timpurilor.

Walt Disney a fost dat afară de la ziarul la care lucra din cauza lipsei de imaginaţie şi datorită faptului că nu avea idei originale. După acest eşec, Walt Disney şi fratele său au fondat Walt Disney Productions, care apoi a devenit The Walt Disney Company şi are venituri anuale de 35 miliarde de dolari.
Hoţii de vise

Un prim obstacol pe care-l întâlneşti atunci când încerci să faci ceva este următorul: multă lume îţi va spune că este imposibil să realizezi ceea ce ţi-ai propus tu. Eu le spun acestor persoane “hoţi de vise“. Există 3 motive principale pentru care “hoţii de vise” îţi vor spune aceste lucruri:

•    1) sunt persoane invidioase pe tine şi nu le-ar plăcea să te vadă că reuşeşti, astfel că încearcă să-ţi “taie aripile” din start. Cel mai bine este să ignori ceea ce spun aceste persoane şi să nu le asculţi argumentele (şi crede, vor găsi foarte multe motive pentru care tu nu poţi reuşi şi vor încerca să te convingă de asta).

•    2) sunt persoane care nu îţi vor nici binele, nici răul, însă sunt limitate în gândire şi nu pot vedea dincolo de aceste limite, stabilite la nivel psihologic. Ele încearcă, în principiu, să se gândească dacă ele ar putea realiza lucrurile respective, iar dacă lor li se pare imposibil, îţi vor spune că nici tu nu poţi realiza acel lucru. E bine să le asculţi şi lor părerea, însă ţine cont de faptul că doar tu ştii de ce eşti în stare, tu ştii cât eşti de motivat să faci acel lucru şi tu îţi cunoşti capacităţile şi adevărata ta valoare.

•    3) sunt persoane apropiate ţie, care te cunosc, ţin la tine şi îţi vor binele (familie, rude, prieteni), şi îţi spun acest lucru pentru că într-adevăr cred că nu poţi realiza ceea ce ţi-ai propus şi nu vor ca apoi să fii dezamăgit. De multe ori este mai mare dezamăgirea de a încerca şi a eşua, decât a nu încerca deloc şi a te consola cu ideea că pur şi simplu nu se poate. Însă, de asemenea, trebuie să ţii cont că deşi sunt persoane apropiate ţie, nimeni nu te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi şi doar tu ştii ceea ce eşti cu adevărat capabil să realizezi.

In concluzie, nu lăsa pe alţii să-ţi spună ce poţi face şi ce nu. Nu lăsa pe alţii să-ţi controleze viitorul. Nimeni nu ştie mai bine ca tine de ce eşti în stare şi de ce nu, aşa că dacă vei întâlni vreo persoană care îţi va spune că ceea ce vrei tu să realizezi este imposibil, mulţumeşte-i frumos şi politicos pentru sfat, însă imediat după aceea şterge complet din minte acel “sfat” şi evită pe cât posibil să mai discuţi cu persoana respectivă despre visurile tale.
Eşecul reprezintă de fapt o oportunitate

Aşadar, când îţi vei mai propune să realizezi un anumit lucru, impune-ţi să nu te dai bătut până când nu vei îndeplini ceea ce ţi-ai propus. Nu te lăsa afectat de dificultăţile pe care le vei întâmpina (şi cu siguranţă vei întâmpina foarte multe dificultăţi, mai ales dacă îţi propui un obiectiv măreţ), iar de fiecare dată când suferi vreun eşec şi eşti pe cale să renunţi, adu-ţi aminte ce a spus Henri Ford despre eşec: “eşecul nu este decât o oportunitate de a începe din nou, de data aceasta mai inteligent”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu