22 dec. 2009

SFATURILE UNUI PRIETEN: Strategiile bogăţiei şi fericirii (IX)

SFATURILE UNUI PRIETEN: Strategiile bogăţiei şi fericirii (IX)
autor: Valentin DOLGANIUC
Motto: „Viaţa celor mulţi depinde de îndrăzneala celor puţini.”
Valoarea
Există câteva lucruri care ne pun în încurcătură. De ce o persoană este plătită cu trei mii de lei pe lună, iar alta primeşte doar o mie, deşi ambele lucrează în aceeaşi companie, se ocupă de acelaşi produs, muncesc de acelaşi număr de ani şi au acelaşi trecut?

Ce întrebări dificile! De ce o persoană face de trei ori mai mult, din punct de vedere economic?
Am putea crede că este o chestiune de timp. Unii oameni se descurcă mai bine deoarece au mai mult timp. Dacă aş avea timpul altora, m-aş descurca la fel de bine.
Cineva mi-a spus recent: „Dacă aş avea mai mult timp, aş câştiga mai mulţi bani”. Eu i-am răspuns: „Nu-i vei avea niciodată. Nu există mai mult timp. Unde poţi găsi aşa ceva?”.

Ascultă, prietene, atunci când ceasul bate miezul nopţii s-a terminat! Nu mai este timp. Dacă insişti asupra faptului că poţi găsi mai mult de douăzeci şi patru de ore într-o singură zi, atunci eşti pierdut.
Atunci, dacă nu poţi crea mai mult timp, ce ai putea să creezi pentru a obţine diferenţa în termeni economici? Răspunsul este: valoare. Valoarea este cea care creează diferenţa. Nu poţi crea mai mult timp, dar poţi deveni mai valoros.

Acest concept al valorii este o lecţie fundamentală în economie. Fie că lucrezi la o linie de asamblare sau vinzi bunuri/servicii, eşti plătit pentru valoare. Sigur ştiu că vei petrece timp aducând valoare pe piaţă. Dar nu eşti plătit pentru timp, ci pentru valoare, pentru productivitate.
În mod greşit, oamenii spun: „Eu câştig douăzeci de lei pe oră”. Dacă ar fi aşa, ar putea pur şi simplu să stea acasă şi să i se trimită banii. Nu, nu este plătit cu douăzeci de lei pentru o oră. Este plătit cu douăzeci de lei pentru valoarea la care a fost estimată ora pe care o lucrează.

Iată de ce este important să întrebi: „Este posibil să devin de două ori mai valoros şi să câştig de două ori mai mulţi bani pe oră? Dar de trei ori?” Răspunsul este: „Bineînţeles!” Poţi deveni mai valoros doar dacă ai de gând să te transformi tu în primul rând.

Este destul de uşor să fii „tras pe sfoară”. Mulţi spun: „Am o experienţă de zece ani. Nu ştiu de ce nu mă descurc mai bine”. Ei nu realizează că nu au zece ani de experienţă, ci experienţa unui an repetat de zece ori. Nu au făcut nici o îmbunătăţire, o singură inovaţie în nouă ani!
Cu toţii dorim mai mulţi bani, dar majoritatea îi caută în locuri nepotrivite. Oamenii spun: „Am nevoie de mai mulţi bani. Am să vorbesc cu şeful meu”. Fii atent, am descoperit că şefii nu reacţionează repede şi, în nici un caz, în detrimentul companiei. Nu am văzut niciodată un şef care să se emoţioneze subit şi din acest motiv să tripleze salariul cuiva.
Unii oameni spun: „Vom lupta pentru mai mult”. Problema este că o dată ce ai început să te lupţi, va trebui întotdeauna să faci acest lucru, inclusiv data viitoare când se va discuta contractul. În afară de aceasta, tot ce vei obţine va fi dozat, în cantităţi mici, suficient doar pentru a te descurca cumva. Uită metodele care te vor ajuta doar să te descurci.
Fii atent! Te poţi descurca cu o bucată de pâine şi o pereche de pantofi. Dar aceasta nu este de tine! Nu citeşti aceste articole pentru a aduna firimiturile care cad de la masa vieţii. Tu doreşti un ospăţ, nu-i aşa?
Am crezut cândva că realizările au motive externe.

Însă am descoperit că adevăratele realizări sunt opera oamenilor adevăraţi, a celor care au ceva în interior. Am căutat răspunsurile în afară. Apoi am învăţat că succesul şi fericirea nu sunt valori pe care trebuie să le urmăreşti, ci trebuie să le dezvolţi.
Oamenii mă întreabă: „Cum să dezvolt un venit deasupra mediei?” Răspunsul este să devii o persoană deasupra mediei. Cum?

Pentru începători: încearcă să faci în aşa fel încât strângerea ta de mână să fie deasupra mediei. Unii oameni, care spun că vor să aibă succes, nu se preocupă de felul în care dau mâna cu ceilalţi. Este uşor să te perfecţionezi, dar nu se preocupă de acest amănunt. Nu înţeleg. Vrei să fii deasupra mediei? Atunci fă ca modul în care surâzi să fie deasupra mediei, interesul faţă de ceilalţi să fie deasupra mediei, intensitatea de a cuceri să fie deasupra mediei. Aceasta va schimba totul.
Nu există nimic mai lipsit de sens decât căutarea unui loc de muncă deasupra mediei, plătit deasupra mediei, fără a deveni o persoană cu realizări deasupra mediei. Aceasta se numeşte frustrare.
Majoritatea aşteaptă o schimbare radicală. O schimbare care se va produce în următorii zece ani. Fii atent! În următorii zece ani va fi aşa cum a fost întotdeauna!

Se face lumină şi după aceea? Vine întunericul... Aşa s-au desfăşurat lucrurile timp de cel puţin şase mii de ani, de când avem dovezi scrise şi probabil că va fi la fel multă vreme de acum încolo. Nu ne mai uimeşte acest lucru.

Anotimpul care urmează toamnei este iarna. Şi cât de des vine iarna după toamnă? De cel puţin şase mii de ani.
Este adevărat că unele ierni sunt lungi, iar altele scurte. Unele sunt grele, iar altele blânde. Însă oricum, ele vin după toamnă. Şi aceasta nu se va schimba.

Uneori merge bine, alteori este un dezastru. Uneori totul merge strună, alteori ai în calea ta numai piedici. Vezi, aceasta nu se va schimba. După şase mii de ani de istorie, viaţa este un amestec de ocazii favorabile şi dificultăţi. Aşa stau lucrurile.
Ai putea să mă întrebi: „Dar când se va schimba viaţa mea?” Iată răspunsul: „Viaţa ta se va schimba numai atunci când tu te vei schimba”

Bună dimineaţa!
Şi tu poţi fi un învingător!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu